Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟ ΜΥΡΩΝΑ 17/8/2014

Λαμπρότερος από κάθε φορά ήταν ο φετινός εορτασμός της μνήμης του Μάρτυρος Αγίου Μύρωνος, Πολιούχου, Εφόρου και Προστάτου της νήσου των Αντικυθήρων, στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου στο μικρό νησί. Δυστυχώς λόγω των ισχυρών ανέμων δεν κατέστη δυνατή η προγραμματισμένη μετάβαση στο νησί του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Κισσάμου κ. Αμφιλοχίου, τις ευχές των οποίων για την ιερά πανήγυρη της νήσου μετέφερε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ.
Ο φετινός εορτασμός ήταν ξεχωριστός καθώς λιτανεύθηκε για πρώτη φορά και το απότμημα εκ των ιερών λειψάνων του Αγ. Μύρωνος, που πρόσφατα αποκτήθηκε και υπάρχει πλέον μόνιμα στο Ναό του Αγίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω στην περίτεχνη ασημένια λειψανοθήκη έχουν αποτυπωθεί παραστατικότατα οι σκηνές εκ του μαρτυρίου του Αγ. Μύρωνος και ιδιαίτερα η σκηνή της ευρέσεως της Ιεράς του Εικόνος υπό των Κρητών, σκηνές που εμπνεύσθηκαν οι αδελφές της γυναικείας Ιεράς Μονής Αγ. Πάντων Σπετσών, με το περίφημο αγιογραφείο.
Παράλληλα, εκδόθηκε και η Ιερά Ακολουθία του Αγίου μετά του Παρακλητικού Κανόνος μετά τις εμπνευσμένες υμνολογικές παρεμβάσεις του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ, που περιελήφθησαν σε μία εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση για το ιστορικό του Ιερού Προσκυνήματος και το Βίο του Αγίου.



Ο εορτασμός ξεκίνησε με τον Μέγα Εσπερινό την παραμονή της εορτής στον οποίον χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ. Στον εσπέριο λόγο του ο Σεβ. Κυθήρων τόνισε την ιδιαιτερότητα της φετινής πανηγύρεως λόγω της παρουσίας του Αγίου Λειψάνου και αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο απόκτησής του. Στη συνέχεια ακολούθησε η παραδοσιακή κρητική ψυχαγωγία στον αύλειο χώρο του Ναού.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Σεραφείμ. Ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πολλές εργασίες ανακαίνισης που έλαβαν χώρα φέτος στον Ι. Ν. Αγίου Μύρωνος καθώς και στην εκδοθείσα Ακολουθία του Αγίου, ενώ τόνισε ότι ο Άγιος Μύρων μας δίνει το παράδειγμα αποφυγής της πλάνης και της αίρεσης διαχρονικά.





Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία για τη συμπλήρωση 150 ετών από την Ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα (1864-2014) καθώς το νησί των Αντικυθήρων ανήκει ιστορικά στην Επτάνησο.
Στη συνέχεια έγινε η πάνδημη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος και τελέστηκε Αγιασμός στο Σπήλαιο της Ευρέσεως, που προσφάτως αναπλάστηκε και πλακοστρώθηκε με δαπάνες της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων μετά από ενέργειες του Προέδρου αυτής και ήδη εκλεγέντος Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθηρίου στην καταγωγή κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη. Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε και ειδική ευχή για την αποπεράτωση του κοινωφελούς αυτού έργου.







Τον Σεβασμιώτατο συνεπικούρησε σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ο Ιερέας των Αντικυθήρων (από το 1983) π. Αντώνιος Λιγοψυχάκης.
Κατά τη διάρκεια του εορτίου γεύματος που ακολούθησε απεύθυνε χαιρετισμό ο εκλεγείς Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ο πρόεδρος της Ενώσεως Αντικυθηρίων κ. Ιωάννης Γλυτσός και στη συνέχεια ξεκίνησε η παραδοσιακή κρητική ψυχαγωγία μέχρι αργά το απόγευμα. Τα έξοδα της φετινής πανηγύρεως προσέφερε εξολοκλήρου ο Κυθήριος ομογενής εξ Αυστραλίας κ. Μηνάς Σουρής.
Ο νέος Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης πέραν του χαιρετισμού του, μετέφερε τις ευχές της νέας Περιφερειάρχου Αττικής κας. Ρένας Δούρου και του νέου Αντιπεριφερειάρχη Νήσων (και Αντικυθήριου στην καταγωγή) κ. Χατζηπέρου, ενώ ανέγνωσε και επιστολή προς τους Αντικυθηρίους εκ μέρους του Ομίλου ΟΤΕ – COSMOTE σχετικά με τη μεγάλη χορηγία του Ομίλου για τη νέα παγκόσμια έρευνα που ξεκινά στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, ενώ ενημέρωσε τους παρισταμένους κατοίκους και προσκυνητές ότι ο Όμιλος ΟΤΕ στο πλαίσιο της χορηγικής πολιτικής του προς το νησί κάλυψε τη δαπάνη έκδοσης του CD με την Ακολουθία του Εσπερινού του Αγ. Μύρωνος, που εκδόθηκε πρόσφατα. Την Ακολουθία ψάλλει ο Χορός Ψαλτών «Ψαλτικής Διάκονοι» υπό τη Χοραρχία του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννη Τσούνη, ο οποίος με τμήμα του Χορού έψαλλε και τη φετινή πανήγυρη του Αγίου στα Αντικύθηρα για 14η συνεχή χρονιά.


Το διήμερο αυτό επισκέφθηκαν το νησί των Αντικυθήρων εκατοντάδες προσκυνητές από την Κρήτη και τα Κύθηρα, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τα προσφερόμενα δρομολόγια του πλοίου «ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» και προσήλθαν στο Ναό του Αγίου εξαιτούμενοι τη χάρη εκ της Αγίας Εικόνος του και των Ιερών του Λειψάνων. Ο Ιερός Ναός του Αγίου (παλαιά διαλυμένη γυναικεία Ιερά Μονή) φέτος ήταν ευπρεπισμένος όσο ποτέ άλλοτε, με καινούργια εκκλησιαστική επίπλωση, Ιερές Εικόνες, μικροφωνική εγκατάσταση κ.λπ. που καλύφθηκαν από δωρεές ευλαβών προσκυνητών και Αντικυθηρίων της Διασποράς.

Ας έχουμε όλοι την ευλογία και σκέπη του Ιερομάρτυρος Αγίου Μύρωνος, που μέσα από τα φρικτά μαρτύρια και βασανιστήρια απέδειξε ότι «Δριμὺς ὁ χειμών, ἀλλὰ γλυκὺς ὁ Παράδεισος». 

Κείμενο: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφίες: Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου